ccf

RESPINGEREA ARESTARII PE MOTIV DE ACHITARE A ALTOR INCULPATI – Tribunalul Bucuresti, incheierea din 20.07.2018 de admitere a cererii de revocare a arestarii preventive formulate de catre Emilian Schwartzenberg in dosarul Radu Mazare-Avraham Morgenstern: “O astfel de concluzie nu mai este valabila in prezent, in conditiile in care inculpatii acuzati de dare si luare de mita au fost achitati de catre Inalta Curte”

Data: 08 August 2018, 13:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1700 afisari

Prin incheierea din data de 20.07.2018 pronuntata in dosarul nr. 48990/3/2017/a1.1, Tribunalul Bucuresti – Sectia I penala a admis cererea de revocare a masurii arestarii preventive in lipsa formulata de catre inculpatul Emilian Schwartzenberg, in dosarul in care acesta a fost trimis in judecata pentru complicitate la dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: “Inculpatul Schwartzenberg Emilian, in cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societatii Shapir Structures S.R.L., sa ii dea suma totala de 175.000 de euro lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, pentru ca acesta sa faca demersuri astfel incat societatea Shapir Structures S.R.L sa castige, in conditii avantajoase, o licitatie avand ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coanda' in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanta.

Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, in faptul ca a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societatii offshore Melici Management Inc (societate al carei beneficiar real era) si, pe de alta parte, a facilitat relatia dintre Mazare Radu Stefan si Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi”.

Incheierea din 20.07.2018.

Tribunalul Bucuresti – Sectia I penala

Judecator de camera preliminara:

Andrei Viorel IUGAN

Obiectul dosarului: revocare masura preventiva (art.242 NCPP)

Faptele retinute: complicitate la dare de mita – art. 48 alin. 1 rap. la art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si a dispozitiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal.

Minuta Tribunalului Bucuresti: “Admite cererea de revocare formulata de inculpatul EMILIAN SCHWARTZENBERG. In temeiul art. 242 C.pr.pen. revoca masura arestarii preventive dispusa fata de inculpatul EMILIAN SCHWARTZENBERG prin incheierea judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti din data de 9.06.2016 (MAP nr. 246/UP/9.06.2016). Dispune retragerea cererii de dare in urmarire internationala si a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul ramanerii definitive a prezentei hotarari. In baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 20.07.2018, ora 11:10”.

Nota: In data de 2 august 2018, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DNA, a desfiintat incheierea TMB si a decis mentinerea arestului preventiv in lipsa fata de Emilian Schwartzenberg.

Extras din incheierea TMB:

Daca la momentul luarii arestarii preventive a inculpatului EMILIAN SCHWARTZENBERG o astfel de concluzie era corecta, in opinia judecatorului de camera preliminara o astfel de concluzie nu mai este valabila in prezent, in conditiile in care inculpatii acuzati de dare si luare de mita au fost achitati de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Factura la care face referire procurorul in rechizitoriu se gasea in mod evident si la dosarul solutionat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In ciuda aspectelor care reies din acea factura, Inalta Curte, in urma efectuarii cercetarii judecatoresti, a stabilit ca nu poate fi dovedit faptul ca acea suma de bani a fost transferata de la inculpatul Morgenstern Avraham la inculpatul Mazare Radu Stefan prin intermediul inculpatului din prezenta cauza in scopul indeplinirii sau neindeplinirii indatoririlor de serviciu de catre inculpatul Mazare Radu Stefan.

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.