ccf

Retinere dispusa de DNA. Acuzatia: trafic de influenta

Data: 15 November 2023, 15:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 8285 afisari

Un angajat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui a fost retinut de DNA.


 

Constantin Nechita este acuzat de trafic de influenta, parchetul anticoruptie sustinand ca ar fi pretins si primit de la 23 de persoane 95.700 de lei si 8.700 de euro. In schimbul banilor, angajatul DGASPC ar fi lasat sa se inteleaga ca ar avea-o asupra altor functionari din cadrul aceleasi institutii sau din alte institutii publice, pentru a “rezolva” angajari, acordarea de atestate de asistent maternal, acordarea plasamentului familial al minorilor si aprobarea dosarelor de incadrare in grad de handicap si obtinerea pensiilor de invaliditate.

In acelasi dosar, DNAN Iasi – structura condusa de (foto) efectueaza urmarirea penala si fata de alte 22 de persoane pentru cumparare de influenta.


Prezentam comunicatul DNA:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 14 noiembrie 2023, a inculpatului NECHITA CONSTANTIN, angajat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de trafic de influenta, in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

in perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins si primit de la 23 de persoane sume semnificative de bani, totalizand 95.700 de lei si 8.700 de euro, pentru a-si exercita influenta pe care acesta ar fi lasat sa se inteleaga ca ar avea-o asupra unor functionari publici din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui sau din cadrul altor institutii publice.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse si primite de inculpat pentru “a rezolva” diversele solicitari ale persoanelor respective, referitoare la:

-angajarea in cadrul DGASPC Vaslui sau in cadrul altor institutii publice,

-acordarea atestatelor de asistent maternal,

-acordarea plasamentului familial al minorilor,

-aprobarea dosarelor de incadrare in grad de handicap si obtinerea pensiilor de invaliditate.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 15 noiembrie 2023, inculpatul Nechita Constantin urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala fata de alte 22 persoane, persoane fizice, avand calitatea de suspecti pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

Anterior, in cursul zilei de 14 noiembrie 2023, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 25 locatii, situate pe raza judetelor Vaslui si Galati.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.