ccf

Serviciul de Telecomunicatii Speciale face apel la cetateni

Data: 20 March 2020, 11:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2526 afisari

Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de administrator al Serviciului de urgenta, face apel la cetateni sa sune la 112 doar pentru urgente, iar pentru a solicita informatii despre noul coronavirus sa apeleze linia TELVERDE - 0800.800.358 (0800.800.FLU). STS informeaza ca a luat toate masurile pentru a asigura preluarea 24/7 a apelurilor, chiar si in conditii de supraaglomerare.


Iata anuntul facut de STS vineri, 20 martie 2020:

"In perioada 25 februarie – 18 martie a.c., operatorii STS au preluat peste 12.000 de apeluri referitoare la virusul COVID-19. In foarte multe cazuri, cetatenii au sunat la numarul unic de urgenta 112 pentru a afla informatii despre coronavirus, fara a avea urgente reale.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a luat masuri suplimentare privind preluarea apelurilor la 112 pe problematica noului coronavirus. Modul de lucru in situatia in care se primeste un apel referitor la COVID-19 este adaptat la situatia prezentata de apelant. Astfel, apelurile prin care cetatenii raporteaza simptome specifice sunt directionate catre agentiile cu competente medicale, cele privind persoane care nu respecta regimul de autoizolare/carantina stabilit de autoritati sunt directionate catre Politie, iar pentru cele de informare apelantii sunt sfatuiti sa sune la numarul de telefon TelVerde - 0800.800.358.

Reamintim faptul ca apelarea abuziva, falsa sau pentru a face glume la numarul 112 se sanctioneaza cu amenda in cuantum de pana la 5.000 de lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre personalul Ministerului Afacerilor Interne.

Situatii in care cetatenii au apelat numarul unic de urgenta 112 pentru a adresa intrebari despre coronavirus, fara a avea urgente reale:

  1. Un apelant al numarului 112 a dorit sa afle daca 'mai merg trenurile' si daca 'poate merge in alt oras'?.
  2. Un apelant a sunat la numarul de urgenta pentru a intreba daca 'este deschisa posta'.
  3. O persoana a dorit sa afle daca poate merge 'luni la banca', avand in vedere declararea starii de urgenta.
  4. O persoana a sunat la 112 sa anunte ca 'un var a venit din Italia si este bolnav de coronavirus', apoi a inchis imediat telefonul. La reapelarea operatorului STS, persoana a recunoscut ca 'se joaca fiindca este smecher'.
  5. Un apelant fumator, aflat in izolare, a sesizat la numarul de urgenta ca nu mai are tigari si vrea ca cineva sa mearga sa ii duca la domiciliu.
  6. Suparat ca a fost parasit de concubina, un cetatean a anuntat ca femeia 's-a intors acum 2 zile din Italia si are febra';
  7. Un barbat a sunat la 112 pentru a afla ce restrictii sunt 'pentru ca urmeaza sa fac nunta'.
  8. O persoana aflata in carantina la domiciliu a intrebat la 112 daca poate iesi 2-3 minute in fata blocului;
  9. Mai multi apelanti au sunat sa anunte lipsa banilor sau a hranei;
10. Un cetatean a dorit sa stie daca 'se fac teste la domiciliu' pentru ca si el doreste un astfel de test;
11. O femeie a anuntat ca a venit din Franta un barbat 'clandestin cu o masina'. Desi barbatul respectiv nu a parasit locuinta, femeia era revoltata 'de ce nu a fost sechestrat la vama'.
12. O persoana a sesizat la 112 ca este tinuta abuziv in casa din cauza coronavirusului si nu are mancare pentru pisica. Aceasta a amenintat ca va lua legatura cu televiziunile pentru a semnala acest abuz.
13. O persoana aflata in izolare la domiciliu, venita din Belgia, a sunat la 112 sa solicite o zi de invoire pentru a merge intr-o alta localitate unde trebuia sa semneze un contract;
14. Un apelant a sunat sa afle in ce conditii poate sa organizeze o pomana cu mai multe persoane, ca urmare a unui deces in familie.
15. O persoana a dorit sa afle de unde poate obtine o adeverinta prin care sa se ateste faptul ca nu este confirmata cu coronavirus.
16. O doamna a dorit sa afle daca este obligatorie carantina in situatia in care sotul ei vrea sa plece in Olanda si sa se intoarca in Romania.
17. Un angajat al unei spalatorii auto a intrebat la 112 daca are dreptul sa nu vina la serviciu pe durata starii de urgenta.
18. Un cetatean a sunt sa intrebe: ' De ce nu inchid toate fabricile? Ca unii colegi nu vor sa recunoasca faptul ca li s-au intors rudele din strainatate'.
19. Un barbat a intrebat daca 'are voie vecinul sa cheme zugravii sa zugraveasca, avand in vedere ca e situatie de urgenta'.
20. O persoana a sunat la 112 sa intrebe daca 'izolarea unui membru implica izolarea familiei' sau 'Eu raman in izolare, dar sotia se poate duce la cumparaturi?".

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.