ccf

Sesizarea lui Klaus Iohannis, admisa de CCR

Data: 30 June 2022, 15:41 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1172 afisari

Curtea Constitutionala a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare este neconstitutionala, in ansamblul sau.In esenta, Curtea a retinut ca transferul unor terenuri din domeniul public al statului in domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale, cu schimbarea titularului dreptului de proprietate, nu se poate realiza in mod implicit prin anexele la lege, fara a exista un temei-cadru pentru acesta. Totodata, nu exista acordul valid al unitatii administrativ- teritoriale pentru realizarea acestui transfer. In consecinta, legea criticata creeaza confuzii cu privire la regimul juridic al terenurilor din domeniul public al statului.


Victoria Avocatului Poporului


CCR a admis si sesizarea de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului si a constatat ca Legea privind transmiterea unor bunuri imobile destinate activitatilor de asistenta sanitar-veterinara, aflate in proprietatea privata a statului, din administrarea Agentiei Domeniilor Statului in administrarea consiliilor locale, precum si pentru abrogarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.89/2004 privind vanzarea bunurilor imobile in care se desfasoara activitati de asistenta sanitar-veterinara este neconstitutionala, in ansamblul sau.
In esenta, Curtea a retinut ca, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.89/2004, s-au nascut raporturi juridice care se afla in curs de derulare, iar abrogarea acestei ordonante de urgenta, desi reprezinta optiunea legiuitorului, trebuie insotita de norme tranzitorii. Or, legiuitorul nu a reglementat astfel de norme. Totodata, legea criticata transfera administrarea unor bunuri imobile destinate activitatilor de asistenta sanitar-veterinara de la Agentia Domeniilor Statului la consiliile locale, fara a exista un acord al unitatilor administrativ-teritoriale. Curtea a constatat ca un asemenea transfer se poate realiza prin hotarare a Guvernului si doar cu acordul unitatilor administrativ-teritoriale vizate.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.