SPALAREA BANILOR (N.U.P.) - Rezolutia din 25.06.2012 emisa de procurorul sef adjunct sectie Carmen Damian, din cadrul PICCJ-SUPC, in dosarul nr. 94/P/2012: „ONPCSB nu a putut constata ca din contul de lei a fost transferata suma identificata in contul in USD... Interpretarea data de denuntator transferurilor din cele doua conturi nu tine seama de soldurile conturilor si de alte depuneri sau transferuri efectuate in perioada anterioara verificarii de catre ONPCSB”

Data: 20 noiembrie 2015, 17:26 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2258 afisari

Prin rezolutia din 25.06.2012 emisa in dosarul nr. 94/P/2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Traian Basescu, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor.


proc. Carmen DAMIAN

Faptele retinute: spalarea banilor – art. 23 din Legea nr. 656/2002; luarea de mita – art. 254 CP 1969.

Solutia: "Constatand ca au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului si ca actele premergatoare au dovedit inexistenta infractiunilor, in temeiul art. 228 lit. a) Cpp raportat la art. 10 lit. a) Cpp, dispun neinceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor, fapta prevazuta de art. 23 din Legea nr. 656/2002 (incriminata si prin art. 23 din Legea nr. 21/1999), fata de Traian Basescu. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului".

>>Rezolutia din 25.06.2012 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de urmarire penala si criminalistica, in dosarul nr. 94/P/2012

Extras din rezolutie:

"In speta, sunt aplicabile dispozitiile art. 10 lit. a) Cpp, intrucat faptele nu exista.

Din verificarile efectuate de ONPCSB in cursul anului 2004, rezulta ca suma de bani obtinuta din vanzarea terenului din Aleea Privighetorilor a fost depusa in cele doua conturi (lei si USD) deschise la ABN Amro Bank pe numele lui Traian Basescu (anexele 3, 5, 7).

O suma totala de 8,529 miliarde de lei vechi aflata in contul de lei a fost schimbata in USD anterior si ulterior autentificarii contractului referitor la imobilul de pe Sos. Bucuresti-Ploiesti. Este evident ca aceasta suma este mai mare decat aceea depusa de Blaj Gabriela ca pret al terenului.

De asemenea, ONPCSB a constatat la acel moment, asa cum rezulta din inscrisurile depuse de denuntator, ca din contul in lei in contul in USD a fost transferata suma de 20.000 de euro.

ONPCSB nu a putut constata ca din contul de lei a fost transferata suma identificata in contul in USD.

Astfel, desi s-a efectuat plata pretului pentru imobilul compus din casa si teren, a fost posibil ca in contul in USD sa ramana cei 375.501 USD care au fost ulterior transferati in contul Ioanei Basescu (anexa nr. 5).

Interpretarea data de denuntator transferurilor din cele doua conturi deschise pe numele lui Traian Basescu nu tine seama de soldurile conturilor si de alte depuneri sau transferuri efectuate in perioada anterioara verificarii de catre ONPCSB.

Sub aspectul infractiunii de luare de mita, in raport cu aceeasi imprejurare de fapt privind sumele tranzactiilor terenului din Aleea Privighetorilor, afirmatia din denunt releva ca respectivele tranzactii ar fi simulat, in realitate, un raport juridic dintre Basescu Traian si Casuneanu Costel (anexa nr. 1, fila nr. 2 din denunt).

Datorita faptului ca aceste sustineri au fost formulate in continuarea alegatiilor intemeiate pe articole de presa, privind spalarea banilor in raport de aceleasi tranzactii referitoare la terenul din Aleea Privighetorilor si tinand cont de faptul ca au fost atribuite, chiar de autorii sesizarii in cauza, unor surse neidentificabile – exista informatii conform carora doamna Blaj Gabriela este persoana interpusa (fila nr. 3 din sesizare; anexa 1) – in sensul ca sunt informatii pe care nu le-au verificat, rezulta ca sustinerile sunt nereale deoarece au fost infirmate de inscrisurile administrate in faza actelor premergatoare".

Nota: solutie infirmata prin rezolutia din 06.05.2015 a Procurorului General al PICCJ.

>>NELEGALITATEA REZOLUTIEI DE NUP. DOSARUL BASESCU-CASUNEANU – Ordonanta din 06.05.2015 a Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.