Sprijin pentru avocatii care si-au redus activitatea

Data: 13 august 2020, 17:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2678 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de Traian Briciu (foto) anunta ca avocatii care si-au redus activitatea pe fondul masurilor specifice starii de alerta pot apela in continuare la indemnizatie compensatorie.

Valoarea sprijinului financiar lunar este de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea 6 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 (stabilit la 5.429 lei). Actul normativ care prevede aceste masuri, OUG 132/2020, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 720 din 10 August 2020.In continutul ordonantei se specifica faptul ca, anul acesta sunt eligibili, prin exceptie, profesionistii care au beneficiat de art. XV alin. 1 din OUG 30/2020, adica de indemnizatia de 75% din castigul salarial mediu brut acordat pentru perioada starii de urgenta. Indemnizatia se acorda la cerere, in baza declaratiei pe proprie raspundere, iar plata se va realiza prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala:

“Spre deosebire de actele normative precedente, cum sunt OUG 30 adoptata in perioada starii de urgenta sau OUG 70 si OUG 92 din perioada starii de alerta, in noua ordonanta se precizeaza ca, in ce priveste contributia de asigurari sociale, profesionistii datoreaza conform reglementarilor specifice. Prin urmare, avocatii vor plati contributiile conform Legii 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor. Este de altfel un aspect pe care UNBR l-a punctat prin clarificarile publicate pe site, inclusiv prin adresa formulata catre Ministerul Muncii.

Cum durata starii de alerta este inca incerta, iar rezilienta la nivel economic si social este improbabil de apreciat la momentul de fata, urmeaza ca perioada efectiva de aplicare a masurilor incluse in OUG 132, alaturi de categoriile de profesionisti si procedura de plata a indemnizatiei sa fie stabilite prin hotarare a Guvernului”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.