Tuca Zbarcea & Asociatii a castigat un proces cu miza de zeci de milioane de euro

Data: 22 iulie 2020, 17:46 | autor: L.J. | 0 comentarii | 795 afisari

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat miercuri, 22 iulie 2020, ca a castigat definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, un proces cu miza de zeci de milioane de euro.


Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut la ICCJ o solutie definitiva de respingere a actiunii Municipiului Bucuresti indreptate impotriva proprietarului fostului sediu al Primariei, prin care primul tindea la dobandirea dreptului de proprietate asupra cladirii evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro.

Litigiul a fost initiat in anul 2014, de catre Municipiul Bucuresti in contradictoriu cu proprietarul cladirii din Splaiul Independentei, sediu al Primariei pana in ianuarie 2017, solicitandu-se instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. In cadrul acestui demers, Municipiul Bucuresti a pretins ca ar fi beneficiarul unei promisiuni de vanzare, ce i-ar fi conferit dreptul de a solicita proprietarului cladirii, evaluate la aproximativ 30 de milioane de euro, transferul dreptului de proprietate.

Tribunalul Bucuresti, ca prima instanta, a respins in tot demersul Municipiului Bucuresti. Solutia a fost mentinuta de instanta de apel. Desi a pastrat solutia de respingere a actiunii, retinand ca nu exista o promisiune de vanzare valida, intrucat nu a fost respectata cerinta legala a stipularii unui pret determinat sau determinabil, instanta de apel a apreciat totusi ca proprietarul cladirii isi asumase o obligatie de a vinde, la cererea Municipiului Bucuresti. Aceasta hotarare a fost ulterior atacata cu recurs atat de Municipiul Bucuresti (care critica solutia de respingere a actiunii), cat si de proprietarul cladirii, acesta din urma argumentand ca nu si-a asumat o atare obligatie.

Prin decizia civila din 14 iulie 2020, ICCJ a respins recursul Municipiului Bucuresti si a admis recursul proprietarului cladirii, dispunand inlocuirea considerentelor criticate.

In acest litigiu, proprietarul cladirii a fost reprezentat de o echipa de avocati coordonata de Ioana Gelepu (foto), Partener in cadrul departamentului de Litigii si Arbitraje al Tuca Zbarcea & Asociatii. Din echipa a facut parte si Irina Raileanu, Managing Associate.

Ioana Gelepu a declarat:

Discutam despre un litigiu cu o miza considerabila, derivata din valoarea substantiala a cladirii, cu multiple ramificatii de ordin civil, expuse prin zeci de argumente pe care partile le-au dezbatut timp de peste 6 ani, dar si cu un substrat probatoriu complicat, tradus in doua expertize de specialitate. Solutia instantei supreme confirma corectitudinea punctului de vedere al proprietarului, reprezentand o frumoasa recunoastere a argumentelor ce tineau de regulile aplicabile promisiunilor de vanzare, criteriile de interpretare a contractelor, regimul conventiilor private, precum si de institutii-pilon in materia procedurii civile”.

Echipa de litigii si arbitraje a Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre cele mai titrate din Romania, potrivit ghidurilor juridice internationale – Chambers & Partners, Legal 500 si Global Arbitration Review (GAR), care plaseaza Tuca Zbarcea & Asociatii in fruntea plutonului firmelor de avocatura specializate in solutionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii si arbitraje i-a fost acordat recent premiul „Firma de Avocatura a Anului din Romania in domeniul: Litigii si Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distinctii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicatie a Euromoney Legal Media Group).

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.