UNBR, reactie fata de proiectele de modificare a codurilor de procedura penala si civila

Data: 06 august 2020, 17:37 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1034 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de Traian Briciu (foto) anunta ca a luat act de Propunerea de modificare si completare a Codului de procedura penala, promovata de Asociatia Forumul Judecatorilor, prin care se urmareste, in principal, stabilirea unor reguli privind judecata prin videoconferinta, precum si restrangerea fazei orale in anumite pricini judiciare.Potrivit UNBR, invocand ”lipsa unui plan serios de reluare graduala a activitatii instantelor judecatoresti, la incetarea starii de urgenta, de natura a permite si a asigura distantarea fizica intre participantii la actul de justitie si protejarea sanatatii publice”, Asociatia Forumul Judecatorilor propune masuri de digitalizare a procedurilor. Potrivit expunerii de motive, Codul de procedura penala nu ar oferi solutii adecvate pentru rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil, in contextul blocajelor provocate de pandemia Covid 19.

UNBR arata ca in mai 2020, aceeasi asociatie a propus si un proiect de modificare a Codului de procedura civila, care prevede masuri similare de digitalizare a procedurilor civile:

“Inca de la inceput, trebuie precizat ca UNBR nu se opune digitalizarii sistemului judiciar. Dimpotriva, UNBR a sustinut si a promovat consultarea dosarului electronic, comunicarea electronica a actelor de procedura si alte solutii de natura sa eficientizeze comunicarea digitala, astfel incat sa se reduca aglomerarea fizica in cladirile instantelor de judecata.

In acelasi scop, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, UNBR a propus un set de masuri de imbunatatire a comunicarii electronice, evidentiind problemele semnalate de avocati in procesul de implementare a digitalizarii sistemului judiciar.

Printre acestea, mentionam:

-Pentru corespondenta electronica transmisa instantei, ar trebui setat un raspuns automat de confirmare a primirii corespondentei electronice;

-Obtinerea certificatelor de grefa (alte inscrisuri) prin posta electronica cu semnatura electronica (la fel ca la ONRC);

-Toate documentele din dosare sa fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicatia infodosar;

-Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele in materia minori si familie, si transmiterea parolei de acces; scanarea documentelor din dosarele de urmarire penala.

In aceeasi adresa catre Consiliul Superior al Magistraturii, UNBR a evocat si posibilitatea adoptarii unor masuri pentru desfasurarea in sistem on-line a sedintelor de judecata, eventual comunicarea prin citatie a solicitarii de a opta pentru videoconferinta.

Cu toate acestea, UNBR considera ca participarea la proces prin videoconferinta ar putea fi o optiune a partilor in anumite categorii de litigii, insa nu o obligatie impusa de lege.

Generalizarea, permanentizarea si obligativitatea sistemului de videoconferinta si cu atat mai mult restrangerea fazei orale in anumite pricini judiciare ar fi de natura sa afecteze arhitectura procesului sub aspectul profund al drepturilor fundamentale, in special dreptul la aparare.

UNBR aminteste ca in pofida faptului ca avocatii reprezinta o categorie profesionala direct expusa riscurilor sanitare specifice acestei perioade, este esential ca principiile pe care se sprijina increderea in actul judiciar sa nu fie ajustate sau modelate sub imperiul unei temeri imediate si nici in absenta unei dezbateri cu toate profesiile implicate in actul de justitie.

Schimbarile radicale, fie ele si novatoare, intervenite in absenta verificarii in prealabil a sustenabilitatii reale in interiorul mediului judiciar in care intervin, sunt in general sortite esecului si pot compromite evolutia durabila a dreptului.

In acest context, UNBR isi arata disponibilitatea de a dialoga, la nivel institutional, in legatura cu orice demers ce priveste procedurile judiciare, activitatea avocatilor si drepturile justitiabililor”.

 

Comentarii

# şişu date 7 august 2020 12:44 0

BRAVO MAESTRE!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.