ccf

UNJR condamna atitudinea CSM de desconsiderare a problemelor ridicate de magistrati

Data: 29 July 2015, 16:38 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2364 afisari

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 29 iulie 2015, un nou punct de vedere referitor la demersurile CSM privind modificarea Legii nr. 303/2004.


Comunicatul UNJR:

"Consiliul Superior al Magistraturii evita din nou discutarea pe fond a problemelor din justitie, pe data de 28 iulie 2015 acesta comunicand ca, in cadrul discutiilor din comisie, nu s-a luat in calcul solicitarea UNJR ca propuneri vizand modificarea accesului in magistratura si a procedurii promovarii magistratilor sa nu fie aprobate de plenul CSM, in conditiile in care riscurile serioase pe care le implica aceste modificari au fost temeinic argumentate.

Atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii de a trata cu superficialitate o cerere legitima a magistratilor - de a dezbate probleme de fond care afecteaza justitia - este nu doar revoltatoare, dar ridica din nou semne de intrebare vis a vis de modul in care actualii membri ai acestui Consiliu isi inteleg menirea pentru care au fost alesi in organismul care trebuie sa fie 'garantul independentei justitiei'.

'Garantarea independentei justitiei', ca si atribtutie constitutionala a CSM, implica inclusiv asigurarea de proceduri care sa permita accesul in magistratura doar a persoanelor foarte bine pregatite, integre si apte din punct de vedere psihic sa faca fata la stres si presiune. Un corp al magistratilor slab pregatit sau lipsit de integritate nu poate genera o justitie independenta.

Administrarea justitiei implica o raspundere fata de societate, iar – asa cum a aratat UNJR – modificarile propuse de CSM la legile justitiei vor avea efect negativ direct asupra persoanelor care-si cauta dreptatea in instantele de judecata.

Astfel, modificarile la lege propuse de CSM vor permite accederea in functia de judecator sau procuror doar pe baza unui 'interviu' in fata CSM, ceea ce nu ofera garantii obiective de selectie a magistratilor pe baza de profesionalism si integritate.

De asemenea, propunerile CSM permit reintoarcerea in magistratura a persoanelor cu probleme de integritate, care au ales sa demisioneze pentru a evita riscul unei sanctiuni disciplinare.

UNJR a mai aratat in protestul sau ca toate aceste propuneri de modificare a legilor justitiei au fost facute de CSM fara o dezbatere publica, fara consultarea reala a magistratilor si faca o evaluare a impactului negativ.

Actualii membri CSM ar trebui ca, macar acum in ultima parte a mandatului lor, sa se preocupe de adevaratele probleme care afecteaza negativ sistemul de justitie, si nu sa fie exponentii unor jocuri de culise sau interese obscure.

UNJR reitereaza solicitarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii sa nu isi insuseasca propunerile de modificare a legilor justitiei in forma actuala, dat fiind impactul negativ si gravele consecinte asupra sistemului judiciar".

foto: jud. Dana Girbovan (stanga) - membru al UNJR, si jud. Natalia Roman - presedinte al UNJR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.