ccf

UNNPR, 8 masuri pentru continuitatea serviciilor notariale

Data: 31 March 2020, 12:43 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1523 afisari

Uniunea Nationala a Notarilor din Romania a anuntat luni, 30 martie 2020, ca a luat opt masuri pentru ca serviciile notariale sa poata fi asigurate in continuare pentru populatie.


Este vorba in principal despre adeverintele eliberate angajatilor de la birourile notariale, despre programul cu publicul, precum si despre posibilitatea ca notarii sa mearga la domiciliile clientilor de peste 65 de ani care nu se pot deplasa.

Comunicatul UNNPR:

Masuri organizatorice in vederea asigurarii continuitatii serviciilor notariale

Birourile notariale din toata tara isi desfasoara activitatea, in aceasta perioada, cu respectarea masurilor organizatorice adoptate de Consiliul UNNPR si transmise tuturor notarilor publici.

Ca urmare a Ordonantelor Militare nr.3/24.03.2020 si nr.4/29.03.2020, pentru buna desfasurare a activitatii notariale si pentru respectarea masurilor de siguranta sanitara, activitatea notarilor publici se desfasoara cu respectarea recomandarilor de mai jos:

- Referitor la furnizarea adeverintelor de angajat pentru salariatii birourilor notariale care continua sa lucreze: adeverinta va fi semnata de notarul public si va contine datele de contact ale biroului si traseul pe care salariatul il parcurge zilnic in interes profesional (dus-intors).

- Biroul notarial isi poate desfasura activitatea cu program redus si cu programarea prealabila a clientilor. La cererea acestora, programarea poate fi facuta telefonic sau prin e-mail, cu exceptia celor care au termenele deja fixate de dinainte de instituirea starii de urgenta. Scopul programarii consta in:

i) evitarea aglomeratiei prin prezenta mai multor persoane;

ii) asigurarea intervalului de timp necesar masurilor de igienizare a biroului notarial intre doua programari.

- In momentul programarii unui act notarial prin telefon sau e-mail, notarul public trebuie sa aduca la cunostinta clientului necesitatea existentei la purtator a unei declaratii pe propria raspundere care sa justifice scopul deplasarii la biroul notarial, in conformitate cu prevederile Ordonantelor Militare nr.3/24.03.2020 si nr.4/29.03.2020. Totodata, notarul va trimite clientului, prin e-mail sau in forma materiala, confirmarea programarii intr-o anumita zi si la o anumita ora, in vederea intocmirii actului notarial solicitat.

- In cazul persoanelor care au peste 65 de ani si se afla in imposibilitatea de a se deplasa la biroul notarial conform Ordonantelor Militare nr.3/24.03.2020 si nr.4/29.03.2020, notarul va putea merge la domiciliul acestora, cu programare prealabila si doar pentru un motiv temeinic si urgent. In acest caz, notarul poate solicita, la libera apreciere, fie o adeverinta medicala de la medicul de familie al clientului, din care sa rezulte ca in locul respectiv nu exista persoane in carantina, fie o declaratie pe proprie raspundere a clientului cu privire la acest fapt. In cererea de deplasare la domiciliu se vor mentiona Ordonantele Militare nr.3/24.03.2020 si nr.4/29.03.2020.

- In privinta persoanelor in carantina, acestea vor putea face acte cu caracter urgent (ca de exemplu un testament) in conditiile Art.1047, alin(1), litera d) din Codul Civil.

- Dosarele succesorale sau de divort aflate pe rol, care au termen pe perioada starii de urgenta vor fi amanate din oficiu pana la termenul de sistare a acesteia, fiind continuate dupa incetarea starii de urgenta.

- Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale - INFONOT a luat masura neinchiderii pozitiilor din Registrul National Notarial de Evidenta a Cererilor de Divort (RNNECD) pana la finalizarea procedurii.

- Camerelor Notarilor Publici le revine responsabilitatea de a organiza impreuna cu birourile notariale din aceeasi circumscriptie de Judecatorie un program de activitate de natura sa asigure continuitatea serviciului public”.

Comentarii

# Diana date 31 March 2020 13:20 0

Angajatii din birourile notariale de ce nu pot lucra de acasa? Actele pot fi redactate de oriunde . Ei nu sunt oameni? nu au familii ? Ne puneti in aceeasi linie cu medicii care salveaza vieti si cu politia ...noi ce salvam de suntem asa importanti? Multi dintre noi suntem platiti foarte prost si totusi acum suntem impinsi in prima linie fara masti, fara protectie. Uniunea notarilor a intrerupt activitatea cu publicul dar obliga notariatele sa lucreze ca sa primeasca in continuare banii din taxe/cotizatii. Dar daca oamenii nu au voie sa iasa din case decat pentru urgente, ce ar cauta in notariate ?? Stati linistiti domnilor din uniune, coronavirusul o sa treaca iar noi nu vom uita cum ne-ati obligat sa ne riscam sanatatea si viata noastra si a familiilor noastre !

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.