ccf

Ziua Justitiei Penale Internationale

Data: 17 July 2015, 11:40 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2082 afisari

Ziua Justitiei Penale Internationale este aniversata vineri, 17 iulie 2015, pentru a patra oara, evenimentul marcand adoptarea Statutului de la Roma la 17 iulie 1998 – tratat pe baza caruia a fost fondata Curtea Penala Internationala (CPI).


Aceasta data a fost stabilita prin Declaratia de la Kampala, adoptata cu prilejul primei Conferinte de Revizuire a Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale. Tratatul fondator al Curtii Penale Internationale a reprezentat un pas decisiv in lupta impotriva impunitatii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninta pacea si securitatea globala, precum genocidul, crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si crima de agresiune.

Totodata, Ziua Justitiei Penale Internationale, sarbatorita pentru prima oara in anul 2011, reprezinta si o ocazie de a face cunoscuta activitatea CPI, singura instanta penala internationala permanenta care are jurisdictie universala, reunind, in prezent, peste 120 de State Parti.

Romania a semnat Statutul de la Roma la 7 iulie 1999 si l-a ratificat prin Legea nr.111/2002. Instrumentul de ratificare a fost depus in luna aprilie 2002, data de la care Romania se numara astfel printre Statele Parti. Depunerea instrumentului de ratificare de catre Romania a contribuit la intrarea in vigoare a Statutului CPI, la 1 iulie 2002.

Potrivit agerpres.ro, pentru a marca in acest an Ziua Justitiei Penale Internationale, CPI a lansat, pe Facebook, o campanie social-media pentru o perioada de doua saptamani (6-17 iulie) denumita #justicematters. In acelasi timp, Curtea Penala Internationala a lansat un blog nou Outreach, www.tumblr.com, pentru a face cunoscute intamplari din misiunile personalului CPI, care lucreaza direct cu comunitatile afectate de conflicte in care au fost comise crime impotriva umanitatii si crime de razboi, aflate sub jurisdictia Curtii.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.