ARESTAREA PREVENTIVA SI DETINEREA NELEGALA. Hotarari ale CEDO pronuntate in cauzele impotriva Romaniei

Data: 06 august 2015, 12:10 | autor: A.P. | 1 comentarii | 2684 afisari

La Editura Universitara a aparut volumul Arestarea preventiva si detinera nelegala. Hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauzele impotriva Romaniei (674 pagini), conceput de un colegiu de autori, sub coordonarea judecatorului Costel Cristinel Ghigheci.


>>Fragment

>>Detalii si achizitie

Dreptul la libertate si siguranta este reglementat ca principiu distinct in legislatia noastra procesual penala in art. 9 din noul Cod de procedura penala, care prevede ca „in cursul procesului penal este garantat dreptul oricarei persoane la libertate si siguranta”. Din aceasta formulare se poate trage concluzia ca noul Cod de procedura penala nu a avut ca sursa de inspiratie art. 23 din Constitutia Romaniei, care prevede ca „libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile”, ci mai degraba articolul 5 din Conventia europeana a drepturilor omului, care prevede in paragraful 1 ca „orice persoana are dreptul la libertate si siguranta”. Aceasta rezulta, in al doilea rand, din faptul ca alin. (3)-(5) ale art. 9 din Codul de procedura penala sunt reproduceri destul de fidele ale paragrafelor 2, 4 si 5 ale art. 5 din Conventia europeana a drepturilor omului. Astfel se releva importanta deosebita pe care legiuitorul intern o acorda Conventiei europene a drepturilor omului si jurisprudentei CEDO, in aplicarea acestui principiu fundamental al procesului penal roman, care este totodata si un drept fundamental al omului.

Dreptul la libertate si siguranta a fost analizat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauzele impotriva Romaniei, din perspectiva problemelor specifice care s-au ridicat in practica judiciara romana, in acest domeniu. Desi multe din hotararile Curtii, adoptate in cauzele impotriva celorlalte tari, solutioneaza probleme similare cu cele din tara noastra, putand fi utile si practicii noastre judiciare, cel mai mare impact asupra acesteia il au totusi cauzele impotriva Romaniei. Din aceste motive consideram ca analiza jurisprudentei Curtii din aceste cauze poate fi un instrument util pentru toti participantii la procesele penale si civile, in care se ridica problema respectarii dreptului la libertate si siguranta, putand ajuta mai bine la distingerea numeroaselor nuante evidentiate de practica noastra judiciara, in legatura cu acest drept atat de important.

Autori:

Costel Cristinel Ghigheci - coordonator

Dragos Calin - judecator la Curtea de Apel Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua dreptul Uniunii Europene, cooperare judiciara internationala in materie civila si comerciala, dreptul muncii si dreptul asigurarilor sociale; cercetator stiintific asociat al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane – Centrul de Studii de Drept European, director al Revistei Forumul Judecatorilor, membru in colegiul stiintific al revistei Jurisclasor CEDO si membru in colegiul de redactie al Revistei Curtii de Apel Bucuresti, membru fondator si copresedinte al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania, membru al Consiliului de Administratie GEMME (mai 2010-prezent), vicepresedinte al GEMME -Groupement Européen des Magistrats pour la Médiation (mai 2010-mai 2012), membru fondator al C.I.M.J. (Conférence Internationale de Médiation pour la Justice) octombrie 2009, Paris, membru al Consiliului de Administratie si vicepresedinte C.I.M.J. (iulie 2012-prezent).

Ionut Militaru - judecator, Tribunalul Bucuresti

Roxana-Maria Calin - judecator, Tribunalul Bucuresti

Mihaela Vasiescu - Judecator, Curtea de Apel Targu Mures

Lavinia Circiumaru

Anamaria Lucia Zaharia - judecator, vicepresedintele Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, formator al Institutului National al Magistraturii pentru formarea profesionala continua in materia dreptului comercial, reprezentant al Sectiunii romane a GEMME -Groupement Européen des Magistrats pourla Médiation; membru in colegiul de redactie al Revistei Forumul Judecatorilor, al Revistei Jurisclasor CEDO si al Revistei Curtii de Apel Bucuresti, coordonator al sectiunii pentru magistrati a Revistei Medierea - Tehnica si Arta.

Paula-Andrada Cotovanu - judecator, Inspectia Judiciara, Consiliul Superior al Magistraturii

Florin Mihaita - judecator, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti

Cristina Radu - judecator, Judecatoria Constanta

Victor Horia Dimitrie Constantinescu - judecator, Judecatoria Alexandria

Alexandra Gherghesanu

Vasile Bozesan

Beatrice Ramascanu - judecator, Tribunalul Bucuresti

Alexandra Lancranjan - procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucuresti

Iulian Balan

Comentarii

# Cetatean date 10 august 2015 13:39 0

Sunt curioasa cum justifica procuroarea Lancrajan Alexandra arestarearile ei preventive si RETINERILE EI ABUZIVE!!!!!TRAISCA STATUL EI DE DREPT!!!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.