ccf

CNSAS vs. JUDECATORUL FLORIAN MURG – TMB, sentinta nr. 2296/15.09.2008: „Paratul Murg Florian a semnat angajamentul olograf, pseudonimul ales fiind Zamfir Nicolae... S-a angajat si a furnizat ofiterului de Securitate informatii cu privire la doi detinuti cu orientari 'filoamericane', informatii de natura a expune unui risc serios persoanele vizate, fiind notorie atitudinea organelor Securitatii fata de persoanele cu orientari prooccidentale”

Data: 12 ianuarie 2016, 17:26 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1829 afisari

Prin sentinta civila nr. 2296/15.09.2008 pronuntata in dosarul nr. 23579/3/2008, Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu paratul Florian Murg, fost judecator sindic in cadrul Curtii de Apel Oradea, si a constatat calitatea paratului de colaborator al Securitatii.


Sentinta nr. 2296/15.09.2008. Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal

pres. Gheza Attila FARMATHY

Obiectul dosarului: anulare act administrativ; actiune in constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).

Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, in contradictoriu cu paratul Murg Florian, (...). Constata ca paratul a avut calitatea de colaborator al Securitatii in intelesul art. 2 lit. b) din OUG nr. 24/2008. Cu recurs in 15 zile de la comunicare".

Nota: Solutie mentinuta la 16.02.2009 de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal: "Respinge recursul ca nefondat. Irevocabila".

>>Sentinta nr. 2296/15.09.2008 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 23579/3/2008

Extras din sentinta:

"In fapt, Tribunalul retine ca la 21 august 1967, paratul Murg Florian a semnat angajamentul olograf, aratand ca va informa organele Securitatii statului despre acei preveniti sau detinuti care incearca sa comita infractiuni impotriva securitatii statului, pseudonimul ales fiind 'Zamfir Nicolae'.

In cuprinsul raportului intocmit de ... se face referire la informatiile furnizate cu privire la conduita detinutilor ... si ..., ambii detinuti postandu-se pe pozitii 'filoamericane'.

Asadar, se constata indeplinite conditiile prevazute de art. 2 lit. b) din OUG 24/2008, rezultand din actele dosarului ca paratul s-a angajat si a furnizat ofiterului de Securitate informatii cu privire la doi detinuti cu orientari 'filoamericane', informatii de natura a expune unui risc serios persoanele vizate, fiind notorie atitudinea organelor Securitatii fata de persoanele cu orientari prooccidentale.

In fapt, aceste atitudini erau catalogate drept actiuni dusmanoase la adresa regimului totalitar comunist, iar activitatea de informare a organelor de Securitate cu privire la astfel de actiuni incalca dreptul la libertatea constiintei si de exprimare recunoscute de art. 19 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice.

Desi paratul a aratat ca scopul recrutarii sale a fost acela de a furniza informatii despre acei preveniti sau detinuti care vor incerca sa comita infractiuni impotriva statului, este evident ca recrutarea sa a avut alt scop, precizat de altfel expres in raportul intocmit la 10 august 1967 de catre ..., mentionandu-se ca recutarea paratului a fost necesara inclusiv pentru descoperirea manifestarilor dusmanoase la adresa regimului socialist.

Caracterul ocult al angajamentului dat de parat si al colaborarii sale cu ofiterul de Securitate si imposibilitatea obiectiva a persoanelor aflate in stare de detinere de a atenta la siguranta statului, coroborate cu relatarile verbale consemnate de ofiterul de Securitate, conduc la o singura concluzie, aceea ca paratul urma sa informeze organele Securitatii in special cu privire la detinutii cu orientari prooccidentale.

Cea de a doua recrutare a paratului este probata cu angajamentul olograf semnat la 21.03.1986, insa afirmatiile cuprinse in raportul intocmit de ofiterul de Securitate ..., in sensul ca paratul a dat doua note informative, dovedind ca are calitati si posibilitati informative, nu sunt coroborate cu alte inscrisuri care sa ateste continutul informatiilor furnizate de parat cu acel prilej".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.