ccf

CNSAS vs. JUDECATORUL LUCIAN CRISTEA – TMB, sentinta nr. 3118/18.11.2008: „Informatiile furnizate de parat au privit activitati din cadrul Colegiului de Avocati... Se remarca prudenta, chiar exprimata de parat in notele sale, in relatia cu colegii si cu celelalte persoane de la care incearca, in mod insidios si perseverent, sa obtina date concrete cu privire la gandurile, opiniile si starea de nemultumire politica a acestora”

Data: 13 ianuarie 2016, 12:49 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2306 afisari

Prin sentinta civila nr. 3118/18.11.2008 pronuntata in dosarul nr. 18929/3/2008, Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu paratul Lucian Cristea, fost judecator in cadrul Curtii de Apel Cluj, si a constatat calitatea paratului de colaborator al Securitatii.


Sentinta nr. 3118/18.11.2008. Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal

pres. Loneta GAVREA

Obiectul dosarului: anulare act administrativ; actiune in constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).

Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, in contradictoriu cu paratul Cristea Lucian, (...). Constata calitatea de colaborator al Securitatii in ceea ce il priveste pe paratul Cristea Lucian, (...). Fara cheltuieli de judecata. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare".

Nota: Solutie mentinuta la 16.03.2009 de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal: "Respinge recursul ca nefondat. Irevocabila".

>>Sentinta nr. 3118/18.11.2008 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 18929/3/CA/2008

Extras din sentinta:

"Din cuprinsul notelor informative date sub pseudonimul 'PUIU', paratul a dat informatii din sistemul juridic, al avocatilor in special, ofiter de legatura, 'conform sarcinilor trasate', cum se mentiona intr-una dintre note privind relatii de colegialitate dintre acestia, situatia lor materiala, sociala, angrenand in discutiile purtate in vederea obtinerii a cat mai multe date, strangand astfel informatii pe fondul relatiilor sociale si aspecte legate de nemultumirile manifestate de catre aceste persoane in legatura cu situatia economica precara existenta in Romania la acea data, lipsurile, nevoile oamenilor cu care se confrunta, starile de nemultumire existente in viata de zi cu zi fata de lipsa unor date si informatii reale in ce priveste politica sistemului comunist, starea din justitie, ingradirea libertatii de circulatie prin granitele inchise catre occident ale tarii, neconformitatea unor colegi cu 'etica socialista', aspecte care in mod evident puneau in pericol viata si libertatea acelei persoane, precum si a familiei acesteia.

Se remarca prudenta, chiar exprimata de parat in notele sale, in relatia cu colegii si cu celelalte persoane de la care incearca, in mod insidios si perseverent, sa obtina nu orice tip de informatii, ci informatii utile, prin canalizarea discutiilor catre domeniul politic, in vederea obtinerii unor date concrete, in detaliu cu privire la gandurile, opiniile si starea de nemultumire politica a acestora.

Un exemplu il constituie nota de la fila 95 dosar, in care se aminteste ca numitul ... asculta postul de radio Europa Libera si face comentarii dusmanoase la adresa regimului, oranduirii comuniste, aspecte de detaliu asupra manifestarilor si convingerilor contra regimului exprimate si manifestate de catre aceasta persoana. Prin aceste informatii furnizate ofiterilor de lagatura, instanta apreciaza ca persoana (si nu doar aceasta, ci si familia sa) in cauza a fost expusa unui risc real si serios de a suferi consecinte negative, relatarile paratului contribuind la afectarea imaginii sale in fata organelor de Securitate.

Astfel, instanta concluzioneaza ca angajamentul dat, de a sprijini in mod voluntar organele de Securitate pentru a demasca activitatea dusmanoasa a unor persoane impotriva regimului totalitar s-a materializat, fiind rezultate din aceste documente, necontestate de catre parat in fata instantei.

Prin intermediul altor note mai sunt surprinse si relatate aspecte de viata privata ale unor colegi, relatarile date de avocatul ..., despre situatia economica precara a tarii; care are economia la pamant, fiind mare saracie, ca suntem un popor bleg, care doar spune bancuri si minciuni, in loc sa actioneze. Aceste afirmatii, care puneau in pericol persoana care le relata, sunt date de catre parat ofiterului de legatura.

In ceea ce priveste cuprinsul rapoartelor intocmite de catre ofiterii operativi, rezulta ca informatiile furnizate de catre parat au privit activitati din cadrul Colegiului de Avocati, acolo unde paratul isi desfasura activitatea, viata sociala si profesionala a unor colegi, situatii de familie, elemente care vizeaza viata privata si intima a unor persoane, chiar drepturi si libertati fundamentale ale omului, respectiv libertatea de expresie si gandire, libertatea opiniilor, dreptul la viata privata, libertatea de circulatie".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.