CSM, veste buna pentru activistii #rezist

Data: 04 august 2020, 18:47 | autor: L.J. | 0 comentarii | 945 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii le-a dat o veste buna activistilor #rezist.


La 23 iulie 2020, cu 16 voturi „da” si 1 „nu”, Plenul CSM a adoptat Hotararea nr. 155/2020 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare (ROF) al Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 1073/2018. Hotararea a fost publicata vineri, 31 iulie 2020.

La articolul 16, alineatul 1 punctul 1 va avea urmatoarea forma:

Plenul are urmatoarele atributii: (...) apara independenta autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, in conditiile art. 30 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cererile avand ca obiect apararea independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau pot fi formulate de orice persoana.

Pana acum, asemenea cereri puteau fi depuse numai de catre oameni din interiorul sistemului (deci doar de judecatori si procurori). Au existat cazuri in care avocati, ONG-isti sau alte categorii de cetateni inaintau cereri de aparare a independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, dar CSM le respingea din start ca inadmisibile, din cauza ca ROF nu prevedea o astfel de varianta. De acum incolo, petentii nu se vor mai lovi de refuzul a priori al Consiliului.

Pe de alta parte, conform noului regulament, presedintele CSM poate decide daca sesizeaza Inspectia Judiciara (privind verificari legate de posibila afectare a independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul) sau daca acelasi presedinte al CSM claseaza din start sesizarea.

>> Toate modificarile ROF adoptate de CSM

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.