ccf

DOSARUL FRAUDARII BRD - CAB, incheierea din 16.12.2012: "In ce-i priveste pe M.A. si N.M.A., avand in vedere amploarea activitatii infractionale, pozitia in BRD, legatura cu ceilalti membri ai gruparii, contributia determinanta la producerea prejudiciului, faptul ca au urmarit obtinerea pe nedrept a unor sume ce proveneau din contractele de creditare, se apreciaza ca fapta prezinta o gravitate deosebita... lasarea in libertate este de natura sa creeze o reactie sociala negativa"

Data: 03 November 2015, 13:11 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2342 afisari

Prin incheierea din 16.12.2012 pronuntata in dosarul nr. 9384/2/2012, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala a admis, in parte, referatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive fata de Adrian Martis, director general al BRD-Sucursala Unirea, Mihail Andrei Nanu, director comercial al BRD-Sucursala Dorobanti, Claudia Maria Peter, consilier de clientela, si Andrei Suditu, om de afaceri, in dosarul fraudei bancare de 85 de milioane de euro, prin care a fost pagubita institutia bancara BRD.


Instanta a respins propunerea de arestare preventiva formulata de DIICOT fata de inculpatii Elena Blaga, Orlando-Ionut Ghiorghe, S.N., Ioan Crestin, Dumitru Benga, Jenica Barbu Vranceanu, Marius Locic, Liuba-Liliana Alexandrescu si Damiela Camilia Pop, dispunand, in cazul acestora, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 de zile.

Incheierea din 16.12.2012. Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala

pres. Luciana MERA

Obiectul dosarului: propunere de arestare preventiva a inculpatului (art. 149/1 CPP 1968).

Faptele retinute: initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003; inselaciunea - art. 215 alin. (1), (2), (3) si (5) CP 1969 cu aplic. art. 41 alin. (2) CP 1969; spalarea de bani - art. 29 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 656/2002 rep. cu aplic. art. 41 alin. (2) CP 1969.

Solutia: "I. Admite in parte propunerea formulata de Ministerul Public-PICCJ-DIICOT-Structura Centrala. Dispune arestarea preventiva a inculpatilor Martis Adrian, Nanu Mihail Andrei, Suditu Andrei si Peter Claudia Maria, pe o perioada de 29 de zile de la data punerii in executare a mandatului de arestare preventiva.

II. Respinge propunerea de arestare preventiva a inculpatilor Blaga Elena, Ghiorghe Orlando-Ionut, S.N., Crestin Ioan, Benga Dumitru, Barbu Vranceanu Jenica, Locic Marius, Alexandrescu Liuba-Liliana si Pop Damiela Camilia.

Conform art. 149/1 alin. 12 rap. la art. 146 alin. 11/1 CPP 1968, cu referire la art. 145/1 CPP 1968, ia fata de inculpatii Blaga Elena, Ghiorghe Orlando-Ionut, Sandu, Crestin, Benga Dumitru, Barbu Vranceanu Jenica, Locic Marius, Alexandrescu Liuba-Liliana si Pop Damiela Camilia, masura obligarii de a nu parasi tara, pe o durata de 30 de zile, de la data de 16.12.2012 pana la data de 14.01.2013 inclusiv.

Conform art. 145/1 rap. la art. 145 alin. 1/1 si alin. 1/2 CPP 1968, pe durata masurii obligarii de a nu parasi tara, inculpatii trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori sunt chemati;

b) sa se prezinte la organul de politie in a carui raza teritoriala locuiesc, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie, sau ori de cate ori sunt chemati;

c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei;

d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme;

e) sa nu se apropie de ceilalti inculpati, invinuiti sau martori din cauza si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia, cu exceptia rudelor pana la gradul II.

Conform art. 145 alin. 2/2 CPP 1968, atrage atentia fiecarui inculpat ca, in cazul incalcarii cu rea-credinta a acestor obligatii, se va lua masura arestarii preventive.

Conform art. 145 alin. 2/1 CPP 1968, copie de pe prezenta va fi comunicata inculpatilor, sectiei de politie in a carei raza teritoriala locuiesc, jandarmeriei, politiei comunitare, organelor competente sa elibereze pasaportul si organelor de frontiera, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor mai sus mentionate.

Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Onorariul partial al avocatilor din oficiu, de cate 50 lei, pentru fiecare dintre inculpatii mai sus mentionati, se suporta din fondul Ministerului Justitiei.

Executorie cu privire la luarea masurilor preventive. Cu recurs in 24 de ore de la pronuntare".

Nota: Solutie mentinuta, cu privire la inculpatii arestati preventiv, prin decizia nr. 4236/21.12.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia penala, in dosarul nr. 9384/2/2012: "Admite recursul declarat de intimatul inculpat Locic Marius impotriva incheierii din data de 16 decembrie 2012 a CAB-Sectia a II-a penala, pronuntata in dosarul nr. 9384/2/2012. Caseaza, in parte, incheierea numai cu privire la obligatia prevazuta de art. 145 alin. (1) lit. e) CPP 1968 si rejudecand stabileste ca inculpatul Locic Marius sa nu se apropie de ceilalti inculpati, invinuiti sau martori din cauza si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia, cu exceptia rudelor pana la gradul II si a sotiei sale, invinuita Locic Elena Mariana. Mentine celelalte dispozitii ale incheierii atacate. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de PICCJ-DIICOT-Structura Centrala, de intimata inculpata Alexandrescu Liuba Liliana si de inculpatii Martis Adrian, Nanu Mihail Andrei, Suditu Andrei si Peter Claudia Maria impotriva incheierii din data de 16 decembrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala, pronuntata in dosarul nr. 9384/2/2012. Obliga recurenta intimata inculpata Alexandrescu Liuba Liliana la plata sumei de 125 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 25 lei reprezentand onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Obliga recurentii inculpati Martis Adrian, Nanu Mihail Andrei, Suditu Andrei si Peter Claudia Maria la plata sumei de cate 125 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de cate 25 lei reprezentand onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatii inculpati Locic Marius, Blaga Elena, Ghiorghe Orlando Ionut, Sandu Niculae, Crestin Ioan, Benga Dumitru, Barbu Vranceanu Jenica si Pop Damiela Camila in suma de cate 25 lei se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea recursului declarat de parchet, raman in sarcina statului. Definitiva".

>>Incheierea din 16.12.2012 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala, in dosarul nr. 9384/2/2012

Extras din incheiere:

"In ce-i priveste pe Martis Adrian si Nanu Mihail Andrei, avand in vedere amploarea activitatii infractionale, pozitia pe care au ocupat-o in B.R.D., faptul ca s-au folosit de functia pe care o detineau, avand in vedere legatura cu ceilalti membri ai gruparii, contributia determinanta la producerea prejudiciului, faptul ca au urmarit obtinerea pe nedrept a unor sume de bani ce proveneau din contractele de creditare, se apreciaza ca fapta prezinta o gravitate deosebita si, date fiind elementele mai sus-mentionate, lasarea in libertate a acestora este de natura sa creeze o reactie sociala negativa.

Fara a fi vorba despre functia de exemplaritate, care este specifica pedepsei si nu unei masuri preventive, si in acord cu jurisprudenta CEDO, tinand cont de gravitatea deosebita a faptei, de calitatea inculpatilor si de prejudiciul impresionant cauzat uneia dintre bancile cele mai importante din Romania, se apreciaza ca lasarea lor in libertate ar pune sub semnul indoielii capacitatea institutiilor statului de a avea o reactie prompta si adecvata fata de fapte penale de acest gen. Drept urmare, instanta considera ca lipsa antecedentelor penale nu este de natura a determina concluzia lipsei de oportunitate a privarii de libertate".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.