ccf

DOSARUL “INREGISTRARE CU TRAIAN BASESCU” – Ordonanta din 18.04.2018 a procurorului Cristian Lazar de la PICCJ de infirmare a ordonantei de clasare si de redeschidere a urmaririi penale in dosarul 1/P/2017: “Apreciem ordonanta emisa la data de 17.11.2017, in dosarul penal cu numarul 1/P/2017, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fiind nelegala, intrucat urmarirea penala nu s-a desfasurat cu respectarea garantiilor procesuale si drepturilor subiectilor procesuali”

Data: 26 April 2018, 10:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1941 afisari

Prin ordonanta din 18.04. 2018, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus infirmarea ordonantei de clasare si redeschiderea urmaririi penale in dosarul privind inregistrarea in care fostul presedinte Traian Basescu vorbea despre judecatoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucuresti, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare.

Decizia de infirmare a solutiei de clasare si de redeschidere a urmaririi penale a fost luata ca urmare a unei plangeri formulate de Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA, pe motiv de incalcare a dreptului la aparare.


Procuror Cristian Lazar

Extras din ordonanta:

Prin ordonanta emisa la data de 06 ianuarie 2017, in dosarul penal cu numarul 1/P/2017, s-a dispus inceperea urmaririi penale, in speta, cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 297 din Codul penal (abuzul in serviciu); ulterior, in vederea infapturii obiectului urmaririi penale, au fost administrate mai multe mijloace de proba, care au constat in intocmirea unor procese-verbale, audieri de martori, depuneri de inscrisuri, etc. Printre persoanele care au fost audiate, in calitate de martori, in dosarul penal cu numarul precizat, s-au aflat magistratul judecator Camelia Bogdan, magistratul judecator Mihalcea Mihai Alexandru, Traian Basescu, fostul Presedinte al Romaniei, Florian Coldea, general-locotenet (rez), fost prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, Victor Viorel Ponta, fost prim-ministru al Romaniei, magistratul Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie; de asemenea, s-a dispus audierea, in cauza, in calitate de martori, a unui numar de 38 de persoane, angajati ai postului de televiziune Romania Tv.


 

La data de 26.10.2017, sub numarul 11747/2017, la Serviciul de registratura, grefa, arhiva si relatii cu publicul, din cadrul Sectiei resurse umane si documentare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost inregistrata o cerere, formulata de catre Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA, prin avocat Adrian Toni neacsu, din Baroul Bucuresti, prin intermediul careia, in temeiul dispozitiilor art. 79 din Codul de procedura penala, s-a solicitat participarea societatii la procesul penal, in dosarul cu numarul 1/P/2017, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de persoana vatamata. (…)

Dat fiind faptul ca organele judiciare au obligatia de a desfasura urmarirea penala cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali, potrivit dispozitiilor art. 8 din Codul de procedura penala, apreciem ordonanta emisa la data de 17.11.2017, in dosarul penal cu numarul 1/P/2017, al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fiind nelegala, intrucat urmarirea penala nu s-a desfasurat cu respectarea garantiilor procesuale si drepturilor subiectilor procesuali (respectiv a drepturilor persoanei vatamate GRIVCO SA), fapt pentru care plangerea ce face obiectul acestei lucrari va fi admisa, iar, pe cale de consecinta, ordonanta criticata va fi infirmata, urmand a se redeschide urmarirea penala in cauza”.

>>Ordonanta din din 18.04. a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.