ccf

Predoiu la puscarii. Mai sunt doi ani

Data: 28 April 2022, 13:39 | autor: L.J. | 2 comentarii | 4261 afisari

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), a ajuns fata in fata cu puscariile.S-a intamplat miercuri, 27 aprilie 2022, cand Predoiu s-a intalnit cu conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si cu directori ai unitatilor de detentie. Intrevederea a avut drept scop verificarea stadiului in care se afla implementarea hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, prin care, in 2017, Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a impus tarii noastre elaborarea unui plan privind ameliorarea supraaglomerarii din inchisori.

Amintim ca, la randul lui, statul roman a elaborat in acest sens un plan intins pe perioada 2018-2024. (Gasiti calendarul anexat la final.) Altfel spus: au ramas doi ani pana cand Guvernul Romaniei ar trebui sa rezolve problemele din penitenciare.

Revenind la Catalin Predoiu: dupa intalnirea de miercuri, ministrul s-a aratat multumit de demersurile privind extinderea capacitatii de cazare in locurile de detentie si i-a indemnat pe conducatorii ANP sa mentina ritmul.


Comunicatul Ministerului Justitiei:


Intalnirea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cu directori ai unitatilor de detentie


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut, astazi, 27.04.2022, o intalnire de lucru cu directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, si cu 40 de directori de penitenciare, alaturi de Bogdan Ilea, Secretarul de Stat coordonator al ANP, si Tiberiu Ungureanu, consilier al ministrului Justitiei si fost director general al ANP.

Cu aceasta ocazie, ministrul Justitiei i-a felicitat pentru gestionarea eficienta a pandemiei de COVID-19 in mediul carceral, apreciind efortul, implicarea si masurile eficiente implementate in 2020, in special, dar si pana in prezent, evitand astfel o criza de proportii in sistemul penitenciar.

Totodata, conducerea Ministerului Justitiei a subliniat necesitatea continuarii demersurilor intreprinse in vederea imbunatatirii conditiilor de detentie si de lucru, prin raportare la planul asumat in vederea executarii hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, care se aplica din 2020 si a avut ca rezultat extinderea capacitatii de cazare si modernizarea locurilor de detentie, cu efect in imbunatatirea conditiilor de detentie.

'Astept din partea dumneavoastra profesionalism si integritate! Conditiile din penitenciare trebuie sa fie egale pentru toti, iar respectarea procedurilor si drepturilor detinutilor trebuie sa fie stricte. Va felicit pentru ca suntem la zi cu obiectivele Planului de crestere a capacitatii de cazare si a imbunatatirilor de detentie 2020 – 2025. Crescand numarul locurilor de detentie din penitenciare si imbunatatirea conditiilor de detentie, vom sterge, treptat, imaginea sistemului penitenciar creata prin condamnarile la CEDO din anii trecuti, pentru ca acele condamnari au fost pronuntate pentru situatia existenta la nivelul anilor 2000 – 2010, in prezent, situatia fiind radical schimbata. Cunosc bine situatia sistemelor penitenciare din Europa si pot spune ca sistemul romanesc a progresat in ultimii ani si nu este mai prejos decat alte sisteme din Europa, iar aceste progrese vor continua. Am fost cel care a discutat cu Comitetul de Ministri al Consiliului Europei – format Drepturile Omului Planul ”Rezmives” de crestere a capacitatii de cazare si imbunatatire a conditiilor din penitenciare, ma bucur sa constat ca acest plan este indeplinit la zi si voi insista permanent pentru realizarea lui intocmai, responsabilizand conducerea ANP. Fiecare director de penitenciar este responsabil, de asemenea, de supravegherea respectarii legii si protejarea drepturilor fiecarui detinut in parte. Conducerea Ministerului Justitiei va efectua vizite periodice, anuntate si inopinate, in penitenciare, pentru a verifica permanent respectarea drepturilor detinutilor', a subliniat ministrul Justitiei.

In acest registru, Catalin Predoiu a solicitat conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor si directorilor unitatilor subordonate sa mentina ritmul de realizare a investitiilor si de incadrare in obiectivele de crestere a capacitatii de cazare si modernizarea locurilor de detentie”.


>> Calendarul de masuri 2018-2024


Comentarii

# ?????? date 1 June 2022 20:42 0

@ Dacă decizia e decizie și nu legiferează , aplicarea legii mai favorabile fiind blocată de parlamentul politic care nu se conformează deciziilor general obligatorii ale CCR, că se pronunță CCR și despre constituționalitatea expresiilor și cuvintelor, ? Deci, sunt și spețe în care decizii general obligatorii ale CCR nu au fost considerate de instanțe în favoarea celor judecați neavând nivelul de lege stabilit de Constituție, ?

# DODI date 29 April 2022 19:45 0

Curios cum PERDOIU așteaptă din partea altora ”profesionalism și integritate”. Nu știu cum va gestiona aceasta ținând cont de faptul acestea sunt chiar ”calitățile” care îi lipsesc lui!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.