ccf

USR vrea sa infiinteze un parchet. CSM a zis „nu”

Data: 10 April 2020, 12:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1083 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ joi, 9 aprilie 2020, un proiect de lege prin care Uniunea Salvati Romania vrea sa infiinteze un parchet.


Este vorba despre un proiect initiat de catre 6 deputati USR si o deputata ex-USR, privind infiintarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu (DIIM).

DIIM a fost gandita sa functioneze pe modelul DIICOT, in cadrul Parchetului General, sub conducerea unui procuror-sef numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei cu avizul CSM.

Numarul maxim de posturi prevazut de proiect este urmatorul: 295 de posturi de procuror, 40 de specialisti, 270 pentru personalul auxiliar de specialitate, economic si administrativ, 40 de ofiteri si agenti de politie judiciara si 290 de ofiteri si agenti de politie judiciara ce urmeaza a fi desemnati in urmatorii 5 ani (cate 50 pe an).

DIIM va ancheta, printre altele, taierile ilegale de paduri, depozitarile ilegale si traficul de deseuri, nerespectarea normelor antipoluare, scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor salbatice cu mijloace nelegale.

Inregistrata la Camera Deputatilor in 24 martie 2020, initiativa de act normativ a primit la 1 aprilie avizul favorabil al Consiliului Legislativ, dar intre timp nu s-a mai intamplat nimic.

Revenind la Plenul CSM, trebuie sa spunem ca proiectul de lege al USR a primit aviz nefavorabil cu 10 voturi in acest sens, in timp ce 8 optiuni au fost exprimate pentru avizarea favorabila cu observatii.

Minuta CSM:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativa pentru organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. (majoritate: 10 voturi pentru 'avizare negativa'; 8 voturi pentru 'avizare favorabila cu observatii')”.

>> Proiectul de lege

>> Expunerea de motive

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.