ccf

VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins

Data: 13 July 2022, 18:17 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1357 afisari

Prin Decizia 3637/2021, Curtea de Apel Craiova a analizat un dosar care avea ca obiect acordarea voucherelor de vacanta.


Reclamantul arata ca a fost angajat, primul an in invatamant, la data de 01.09.2020, in functia de profesor suplinitor. A precizat ca pentru anul 2020 nu i s-au acordat voucherele de vacanta conform O.U.G. 8/2009, parata motivand ca acesta nu a depus cerere in 30 de zile de la angajare. S-a sustinut ca reclamantul a formulat cerere de acordare in anul 2021, iar institutia de invatamant i-a comunicat ca solicitarea nu poate fi acordata, datorita faptului ca termenul in care a depus cererea este depasit.
Instanta de fond a aratat ca actiunea reclamantului este intemeiata.
"In consecinta, omisiunea paratei de a acorda reclamantului drepturile cuvenite il indreptateste la obtinerea unei despagubiri egala cu valoarea voucherelor de vacanta, in suma de 1450 lei, cuvenite pe anul 2020, sens in care s-a admis actiunea”.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel unitatea de invatamant, criticand solutia primei instante pentru nelegalitate si netemeinicie, pentru urmatoarele considerente:
Reclamantul s-a angajat la data de 01.09.2020 si nu a depus cerere de obtinere a unui voucher de vacanta pentru anul 2020 in termen de 30 de zile de la angajare, iar institutia nu a putut cuprinde in buget suma necesara.
Intimatul reclamant a depus o cerere de obtinere a acestui drept la data de 08.02.2021, fara a specifica anul pentru care solicita voucherul de vacanta. Unitatea scolara a mai sustint ca nu avea de unde sa stie ca reclamantul nu a mai fost angajat la alte institutii, nu neaparat unitati scolare, de unde putea sa primeasca vouchere de vacanta.
Curtea de Apel Craiova a respins insa apelul.

Minuta CA Craiova:

"Sentinta atacata fiind legala si temeinica, in baza art.480 alin.1 Cod procedura civila, Curtea va respinge ca nefondat apelul”.


Iata pasaje din decizia Curtii de Apel Craiova, pe care o atasam integral la finalul articolului:


"Prin cererea formulat la data de 08.02.2021, intimatul a solicitat acordarea voucherelor de vacanta, specificand ca nu a mai beneficiat de voucher de vacanta de la alt angajator, cerere ce a fost respinsa prin adresa nr. ….2021 emisa de apelant, care ii comunica ca a fost depasit termenul in care se putea solicita.
Potrivit art. 1 alin. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2009 cu modificarea adusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 107/2018,
(2) ‘Institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat‘.

Modalitatea de acordare a tichetelor


Prin Ordinul nr. 4635/26.06.2020 emis de Ministrul Educatiei si Cercetarii, emis in aplicarea O.U.G nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, s-a stabilit modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta in anul 2020, stabilindu-se ca beneficiaza de vouchere de vacanta personalul incadrat in unitatile/institutiile prevazute la alin.1 care a desfasurat activitate in anul 2020, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalul pensionat/detasat sau aflat in situatiile prevazute la art.145 alin.4 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.
Apelanta a sustinut ca intimatul trebuia sa depuna cerere pentru acordarea voucherelor de vacanta in termen de 30 de zile de la angajare, aparate nefondata, pentru ca nicio dispozitie a Ordinului nr. 4635/26.06.2020 nu stabileste un astfel de termen pentru persoanele care doresc sa beneficieze de vouchere de vacanta, singurul termen fiind stabilit pentru cei care nu doresc sa primeasca vouchere de vacanta.

Motivarea instantei


Faptul ca reclamantul a fost angajat ulterior acordarii acestora, la data de 01.09.2020, nu conditioneaza acordarea voucherelor de vacanta de formularea unei cereri in acest sens, cum sustine parata. Acesta trebuia sa beneficieze de vouchere integral, indiferent de durata in care a desfasurat activitatea.
Celelalte critici formulate de apelanta ca nu era mentionat anul pentru care se solicita plata sau ca nu a cunoscut daca intimatul a primit vouchere de vacanta de la alt angajator sunt nefondate, pentru ca motivul pentru care nu i-au acordat vouchere de vacanta l-a reprezentata depunerea cererii cu depasirea termenului , iar daca chiar avea nelamuriri, avea posibilitatea sa solicite lamuriri suplimentare de la intimat, iar nu sa respinga cererea.
Pentru aceste motive, sentinta atacata fiind legala si temeinica, in baza art.480 alin.1 Cod procedura civila, Curtea va respinge ca nefondat apelul”.

>>Decizia Curtii de Apel Craiova

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.